MISSIÓ APILO: compromís amb el medi ambient

Al centre estem compromesos amb el medi ambient! Per això hem iniciat la Missió Apilo (Agència de Residus de Catalunya) amb els alumnes de 1r d’ESO, per fer-nos conscients que les piles esgotades són altament contaminants si les llencem a qualsevol lloc. Si no les reciclem, poden posar en perill la qualitat de l’aigua, l’aire i el sòl del planeta, que afectarà directament els animals i les plantes que hi viuen, i per tant, la nostra salut.

Per explicar-nos en què consisteix la Missió Apilo i quins avantatges suposa una campanya d’aquestes característiques, el passat divendres 13 de gener va visitar-nos al centre una tècnica de l’Agència de Residus, la Maria, que va facilitar-nos molta informació sobre el tema. En primer lloc, vam aprendre que el 95% dels components de les piles són reciclables, per la qual cosa, val la pena esforçar-se a fer-ne una separació selectiva per aprofitar en nous recursos els seus materials.

Un exemple de bona pràctica: gràcies a campanyes com aquesta, a Catalunya, al Centre de Recuperació de piles del Pont de Vilomara (Bages) s’ha aconseguit reciclar el 75% de les piles que surten al mercat. És una molt bona notícia, perquè és un percentatge superior als que estableix la normativa europea i estatal, que indicava que a partir del 2020 s’havia de reciclar, com a mínim, el 50%.

En segon lloc, a la xerrada també es va parlar de flora i alimentació. Vam aprendre que algunes plantes poden contenir contaminants que no són visibles a simple vista, però que si entressin a la xarxa tròfica i les consumíssim, ens resultarien altament tòxiques. La Maria ens va explicar el cas d’una planta que havia crescut en un sòl amb un component (compost de magnesi) que es troba a les piles. La planta l’havia absorbit i, malgrat que la seva aparença externa no havia canviat, la planta estava contaminada i era altament tòxica.

En conclusió, ens va quedar molt clar que hem d’anar amb molt de compte amb les piles! Les informacions de la tècnica ens van confirmar que tenim molts motius per iniciar una campanya de recollida de piles usades a l’institut per evitar de contaminar el nostre entorn. Així ens assegurem que arriben a l’Agència de Residus i es reciclen adequadament. Haurem ajudat a mantenir i millorar el reciclatge al nostre territori.

El lema és ben senzill: “Pensem globalment, actuem localment!”

Verified by ExactMetrics