LA COLLA DE SABADELL I L’ESCOLA INDUSTRIAL

En el marc del centenari de la formació de la Colla de Sabadell (1919-2019) s’han celebrat diverses activitats i actes sota el lema “Estem voltats de pocavergonyes”. El passat dissabte 30 de novembre la comissió va dur a terme una formació sobre aquest grup literari que incloïa una ruta literària pels espais emblemàtics de Sabadell, on els membres de la Colla de Sabadell van protagonitzar algunes de les seves accions més recordades. Com a cloenda d’aquesta ruta, l’organització va convidar professores d’un parell d’escoles i d’instituts (Ca n’Oriach i l’Escola Industrial) per explicar com havíem treballat la Colla a les aules dels nostres centres. 

En el cas de l’Escola Industrial, vam explicar que el projecte que havíem realitzat durant el curs 2017-2018 i que havia consistit a fer una recerca sobre els components de la Colla de Sabadell amb l’elaboració d’un grafit final sobre el grup, partint del fet que un dels set membres de la colla, en Ricard Marlet, havia estat professor d’arts gràfiques del nostre centre. 

El desenvolupament del projecte es va fer en una hora de català de desdoblament amb l’alumnat de 4t d’ESO. Després d’una primera recerca periodística, en què els alumnes havien de fer un petit reportatge en indrets de Sabadell on les intel·lectuals de la Colla havien treballat (Diari de Sabadell, Arxiu Històric de Sabadell, l’Escola Industrial, etc.), vam llegir i comentar textos dels membres de la Colla, especialment dels escriptors Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols. Finalment, els alumnes van haver de traduir els coneixement adquirits en un dibuix que es convertiria en grafit en una de les parets del pati gràcies a la col·laboració de l’artista sabadellenc Werens. 

El resultat d’aquest projecte, una imatge de la Colla de Sabadell que reprodueix una foto divertida i cèlebre, ha quedat al pati de l’Escola Industrial com una mostra del treball en equip, de la creativitat de l’alumnat i de la importància d’una colla de sabadellencs que van aportar humor i rigor a la cultura dels anys vint i trenta, no només a Sabadell, sinó al país. Agraïm els organitzadors que comptessin amb nosaltres i a totes les persones que van donar-nos el seu suport per poder tirar endavant un projecte d’aquestes característiques. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics