Pescadors de Plàstic – 1ESO

Aquest curs hem participat amb un grup de 1r d’ESO al Projecte “Pescadors de plàstic” per estudiar la contaminació per plàstics al nostre riu més proper, el Ripoll, afluent del riu Besòs. Per tal de realitzar l’activitat, la Universitat de Vic ens va enviar el material necessari i els protocols d’actuació. És per això que vam dividir la classe en 5 equips d’investigació, que van seguir els protocols de mostreig per calcular la velocitat de l’aigua; agafar residus flotants, tant de macro (>5mm) com de microplàstics (<5mm), amb filtres especials; i vam marcar amb cintes mètriques l’àrea de la ribera analitzada.

Quins resultats vam obtenir? La bona notícia és que no vam trobar residus flotants a l’aigua, però la nostra sorpresa va ser que en vam observar molts a la ribera; tot i que al primer cop d’ull ens va semblar un espai net. De tots els residus que hi vam trobar, les tovalloletes humides en van ser els més abundants. Aquests i més resultats, els hem resumit en un pòster científic i els hem enviat a la Universitat de Vic perquè els pugui integrar amb els resultats d’altres centres educatius de Catalunya.

Per acabar, aquesta experiència ens ha fet prendre consciència que els plàstics d’un sol ús són els més abundants entre els contaminants al riu, i alhora els més fàcils de reduir del nostre consum.

Així doncs, esperem que ens puguem endur a les nostres vides aquests coneixements i entre tots fer d’aquest món un lloc més net.

Verified by ExactMetrics