Treball de síntesi 1r ESO: medi natural

Aquests últims dies de trimestre, del 5 al 20 de desembre, l’alumnat de 1r d’ESO està duent a terme el Treball de Síntesi. El contingut principal se centra en l’entorn natural proper a Sabadell. Això inclou el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt (sortida a la Vall d’Horta) i el rodal del riu Ripoll fins al terme municipal de Castellar del Vallès (sortida a les barraques de pedra seca).

La primera sortida va ser a la Vall d’Horta. Cada grup-classe tenia els seus professors acompanyants i el seu monitor. El plantejament va consistir a desenvolupar unes activitats molt vivencials i dinàmiques en què, d’una banda, es transmetessin experiències d’una manera visual i participativa, i d’altra, anessin lligades a la realitat propera nostra. Al començament els van donar un mapa topogràfic, i van haver-se de situar i resseguir l’itinerari que farien. També van fer de forestals i van estudiar quins arbres s’haurien de talar en una zona acotada del bosc. Van entendre com es va formar el conglomerat rocós fa milers d’anys, amb aigua, pedres i argila, i van fabricar un maó tal com s’ha fet tota la vida. Fins i tot, van identificar plantes a partir d’unes claus taxonòmiques, van fer una lectura en veu alta d’un fragment de l’obra de Joan Oliver al Marquet de les Roques i van participar en una gimcana per trobar traces d’animals … Realment va ser una sortida molt atractiva i aprofitada. 

La segona sortida va ser les barraques de pedra seca, a Castellar del Vallès. El dia va acompanyar i vam poder veure i dibuixar les cinc barraques de pastor. L’expert Joan Roura ens va explicar com estaven construïdes, quin ús se’ls donava i com s’havien restaurat. Els alumnes van haver de prendre’n nota per fer-ne després ells unes maquetes a l’aula. Ha estat un TdS intens, ben aprofitat i amb unes activitats que hem valorat positivament. Confiem que ara veurem el rodal amb ulls una mica més experts!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics