Cada 30 de gener, des de 1964, se celebra el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP) per recordar el llegat de Mahatma Ghandi, el dia que es commemora l’aniversari de la seva mort.
Fem-nos visibles
Des de l’Institut Escola Industrial hem volgut adherir-nos a la jornada commemorativa del DENIP. “Donem la cara per la pau” és el nom amb què hem batejat el nostre projecte. La idea va sorgir dels integrants de la Comissió del Benestar (professorat, mares i alumnat), mentre parlàvem manera com ens havíem de relacionar-nos arran de la pandèmia: el mínim contacte físic, les distàncies ben delimitades, la mascareta, els grups reduïts…són de normativa obligada en aquest curs escolar. Dins de les aules, professorat i alumnat ho hem hagut d’assumir i acceptar, però això no significa que no trobem a faltar el que un any enrere podíem fer i compartir.
És ara que valorem més que mai gestos diaris còmplices que ja no veiem: una abraçada entre amics, un pati on xerrar amb els companys de qualsevol curs, un grup d’alumnes treballant en grup amb les taules enganxades, un somriure ample i espontani… Com deia un alumne, és com si ens haguessin partit la cara i ens haguéssim quedat amb la meitat de tot el que teníem. I com que trobem a faltar veure’ns, reconèixer-nos, fer-nos presents, vam pensar a compartir-ho, a fer partícip l’alumnat i a visibilitzar les nostres cares sense mascareta. Fem-nos visibles!
Visibilitzem-nos! Aquests lemes van ser l’espurna que van donar el tret de sortida al projecte. Les ganes de reconèixer, celebrar i aplaudir l’alumnat divers, rialler, tímid, enjogassat, valent, alegre, actiu, responsable… a través de la seva fisonomia completa.
Somriguem
El projecte es va explicar a les tutories. Van començar les sessions fotogràfiques a la sala d’actes, a l’hora del pati o quan l’horari del fotògraf (l’Oriol, professor de filosofia i secretari) ho permetia. Al llarg d’aquestes sessions, sorpreses de tota mena: alumnes que els feia vergonya que els veiessin sense mascareta, alumnes presumits que volien que els repetissin la foto, alumnes que no volien sortir de cap de les maneres, alumnes que es deien bromes, que es feien riure…i descobertes de cares que no havíem vist fins ara: nassos, pigues, galtes, boques i somriures, molts somriures reconfortants.
Coneguem
De manera paral·lela a les sessions fotogràfiques dels grups, es van elaborar unes activitats per aproximar l’alumnat a la figura de Gandhi i explicar l’origen i el sentit del DENIP. A banda del material audiovisual i els textos d’especialistes com Artur Domingo, vam convidar persones vinculades a entitats sabadellenques que treballen per la cultura de la pau i els drets humans.
Eva Abellán, Síndica de Greuges de Sabadell, va fer una xerrada sobre les actuacions del Síndic, mentre que Josep Ramon Giménez, de la Lliga dels Drets dels Pobles i Anna Jeremías, de Les Magranes, van explicar-nos el projecte “Fam de Justícia” a través d’un documental on es denuncien les agressions i la violència de gènere al Congo i es dona suport a les associacions i persones que lluiten per la dignitat de les persones.
Wegrafia:
Documental “Fam de justícia”: https://www.youtube.com/watch?v=i4vPWqWo9nE
Pàgina web de la Lliga dels Drets dels Pobles: http://dretsdelspobles.org/ca/
Pàgina web de la Síndica Municipal de Greuges de Sabadell: https://sindicasabadell.cat/
Donem la cara
El producte final és un mosaic que podrem veure al lloc web del centre i que penjarem a les portes de l’edifici A (vestíbul de l’ESO). Aquests i aquestes som nosaltres, amb les nostres alegries, els nostres dubtes, els nostres desitjos i les nostres inseguretats. Les nostres mirades i els nostres somriures. Les nostres cares.
La nostra manera de fer-nos presents i de proclamar que estem a favor de la convivència, de la pau i del respecte per a tothom. Tant de bo puguem, ben aviat, poder gaudir de les nostres cares senceres dins i fora de l’aula.
Gràcies a tots i totes per donar la cara!
Equip pedagògic
Institut Escola Industrial