Xerrades amb autors: Roc Casagran

LA LITERATURA CATALANA I LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA. Dimarts 6 de juny va venir a visitar-nos al centre l’escriptor sabadellenc Roc Casagran, autor d’una de les lectures que els alumnes de 4t d’ESO estan realitzant en aquest tercer trimestre en la matèria de llengua catalana.img1 Es tracta d’Ara que estem junts (2012), una novel·la històrica que ens explica el periple de dos germans bessons de Sabadell després de l’esclat de la guerra civil espanyola.

EL PASSAT RECENT. El novel·lista i també poeta ens va explicar les motivacions que el van dur a escriure una novel·la ambientada molts anys enrere, però que, malauradament és plenament vigent, ja que retrata les pèssimes condicions de vida dels exiliats, dels camps de refugiats (eufemisme per no dir-ne camps de concentració). La memòria històrica, la memòria personal i col·lectiva no es pot perdre, afirma Roc Casagran, perquè no podem oblidar d’on venim i com hauríem d’actuar davant de circumstàncies tan terribles.

EL DRAMA DELS IMMIGRANTS. En Roc Casgran ens va explicar que  va donar forma a una novel·la a partir de l’experiència directa dels seus avis i famiimg2lars, d’altres testimonis d’exiliats, de la documentació bibliogràfica, de la vista a llocs clau i d’un llibre molt concret: Els vençuts, de Xavier Benguerel; però la novel·la no va agafar ple sentit fins que l’escriptor va ser partícep de l’experiència d’un jove alumne seu estranger que feia pocs anys havia estat internat en un camp per a immigrants a Espanya. El present no es diferenciava en gaire del passat recent.

LITERATURA I HISTÒRIA. Va ser una xerrada instructiva doncs, per enllaçar present i passat, per situar el context històric: els camins de l’exili, la retirada, la frontera, la vida als camps, la platja d’Argeleres…llocs i situacions que apareixen al llarg del llibre i que també, des de la matèria d’història, els alumnes estan estudiant aquest darrer trimestre.
Els alumnes van fer una valoració molt positiva de la trobada i van coincidir que les explicacions d’en Roc Casagran van ser una amena i útil classe de literatura i d’història. De part de l’Escola Industrial, li agraïm que hagi volgut compartir amb nosaltres aquesta estona i li desitgem molta sort amb els seus llibres.

DIA MUNDIAL DEL REFUGIAT. Amb motiu del Dia Mundial del Refugiat que té lloc el 20 de juny, us adjuntem un enllaç d’una entrevista amb Estel·la Pareja, directora del CCAR (Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat):

http://www.3intercat.net/news/tags/ca/Refugiat

Departament de Llengua Catalana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics